![](/media/lib/76/uchwyty-dla-artretykow-3d59fec9775b62b3a70bd8bebe5e0075.jpg)
Chwytak kuchenny dla osób z zapaleniem stawów
4 marca 2011, 13:09Dla osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS) gotowanie bywa trudne, a nawet niebezpieczne. Ching-Hao Hsu, który w ubiegłym roku obronił licencjat z projektowania przemysłowego na Queensland University of Technology, opracował dla nich specjalne uchwyty na nadgarstki, które powinny znacznie ułatwić podnoszenie garnków.
![](/media/lib/361/n-swiatynia-8dce6de7e1e2f822cbed026203964b7b.png)
Scytyjskie groty, popiół i biżuteria wskazują na babiloński podbój Jerozolimy
12 sierpnia 2019, 10:08Archeolodzy z University of North Carolina informują o dokonaniu drugiego w bieżącym sezonie ważnego odkrycia na stanowisku Mount Zion w Jerozolimie. Tym razem znaleźli ślady babilońskiego podboju miasta z roku 587/586 przed Chrystusem.
Jak nowotwór oszukuje układ limfatyczny
12 maja 2015, 06:25Naukowcy z Karolinska Institutet odkryli, w jaki sposób komórki nowotworowe infiltrują układ limfatyczny. Okazało się, że podszywają się pod białe krwinki.
![](/media/lib/507/n-anglosas1-c92c9fa3860bd8f08fb12e64e7bd6d49.jpg)
Archeolodzy trafili na jeden z największych anglosaskich cmentarzy
17 czerwca 2022, 06:10Jedno z największych anglosaskich cmentarzysk to kolejne odkrycie na trasie budowy szybkiej kolei HS2. Odkrycie tym cenniejsze, że większość pochówków zawiera cenne dobra grobowe wysokiej jakości, co sugeruje, że miejsce spoczynku w dzisiejszym Wendover w Buckinghamshire służyło bogatej społeczności, zamieszkującej te ziemie już po odejściu Rzymian, a przed podbojem Wysp Brytyjskich przez armię Wilhelma zdobywcy.
![](/media/lib/33/jogurt-9859a12e9e8a1bcc1310742e198a59e8.jpg)
Nabiał ma 9 tysięcy lat
7 sierpnia 2008, 10:04Ludzie wytwarzają nabiał od co najmniej 9 tysięcy lat. Naukowcy doszli do takiego wniosku po zbadaniu resztek z ponad 2 tysięcy glinianych naczyń z Europy, Bliskiego Wschodu, głównie Turcji, i Bałkanów. Jogurt, ser, sklarowane masło ghi (ghee) i inne tego typu produkty dobrze się przechowują, więc z nadwyżek mleka można było zrobić np. zapasy na zimę. Poza tym są łatwiej przyswajalne i nadają się dla osób z nietolerancją laktozy.
![](/media/lib/284/n-lokietek-ab4f5d05358b965a99f1fcd8b546d2ca.jpg)
Legenda o Władysławie Łokietku w jaskini - archeolodzy mają nowe dowody
8 sierpnia 2017, 05:05Ostrogi i fragmenty naczyń ceramicznych z XIII i XIV w. znaleźli archeolodzy w jaskiniach na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Jest prawdopodobne, że opowieść o pobycie Łokietka w jednej z jaskiń w tym rejonie nie jest tylko legendą - powiedział PAP dr Michał Wojenka z UJ.
![](/media/lib/78/renifer-2a470ad773ab75350f08989ba9672b5b.jpg)
Ujawniono strategie chłodzenia reniferów
28 października 2011, 10:38Chroniąc się przed przejmującym chłodem arktycznych zim, renifery rozwinęły grubą okrywę włosową. Z jednej strony zapewnia im to doskonałą izolację przed chłodem i wiatrem, z drugiej jednak ogranicza możliwość chłodzenia podczas wysiłku. Chcąc sprawdzić, jak zwierzęta radzą sobie z tym problemem, biolodzy z Norwegii nauczyli je korzystać z bieżni. Dzięki temu odkryli, że stosują 3 strategie, w tym dwa rodzaje dyszenia. Sapanie z otwartym pyskiem pozwala przez pewien czas chłodzić mózg, później jednak włącza się selektywne oziębianie tego narządu.
![](/media/lib/369/n-naczynie-980f60eae48d05c66aeb9cb17c4773cf.jpg)
W Japonii odkryto fragment naczynia z wizerunkiem szamanki
15 października 2019, 11:33Na stanowisku Shimizukaze z japońskiej prefektury Nara odkryto fragment glinianego naczynia ze środkowego okresu Yayoi, na którym przedstawiono najprawdopodobniej wizerunek szamanki. Postać jest ubrana w strój ptaka. O odkryciu poinformowano 9 października.
![](/media/lib/214/n-mysz-8a59d9481832796e55c068ad6419b711.jpg)
Probiotyk hamuje wzrost raka wątrobowokomórkowego
24 lutego 2016, 13:42Oddziałując na mikrobiom, probiotyki modulują wzrost raka wątrobowokomórkowego (HCC) u myszy.
![](/media/lib/555/n-badaczkipl-55fde701c5f34b4ae70daf77be0e6935.jpg)
Badaczki z Politechniki Łódzkiej tworzą jadalne opakowania i naczynia z odpadów roślinnych
6 lipca 2023, 12:26Badaczki z Politechniki Łódzkiej tworzą jadalne naczynia i opakowania z odpadów roślinnych. Ich wynalazek „Mieszanka do wytworzenia jednorazowych opakowań i naczyń biodegradowalnych, przeznaczonych zwłaszcza dla przemysłu spożywczego oraz sposób wytwarzania opakowań i naczyń z tej mieszanki” zdobył 2. miejsce w konkursie „Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki”. Zastosowane rozwiązanie zostało już zgłoszone do ochrony patentowej.